Σε λίγες ώρες ξεκινάει μια καινούργια χρονιά μέσα σε ευχές και μέσα σε περίλαμπρες γιορτές. Όμως πέρα απ’ όλα αυτά το νέο έτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμα ευκαιρία που ο Θεός δίνει στον καθένα από μας, παρατείνοντας το Έλεός Του και την αγάπη Του μέσα στη ζωή μας. Και αυτό μακάρι όλοι να συνειδητοποιήσουμε.
Η χρονική περίοδος που διερχόμαστε θα πρέπει να έχει δύο απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή του Πνευματικού ανθρώπου:
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για τη μέχρι σήμερα πορεία μας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, νέων στόχων, νέων υψηλών πνευματικών κατακτήσεων.
Θα μελετήσουμε δύο περιστατικά από την Παλαιά Διαθήκη που συνέβησαν στον ίδιο τόπο με μία χρονική διαφορά 20 ετών. Και μέσα απ’ αυτά τα γεγονότα ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το πώς πρέπει να προχωρήσει και να σταθεί απέναντι στον Κύριο, κατά το νέο χρόνο που έρχεται.
Βιβλίο "ΣΑΜΟΥΗΛ", κεφ. Δ/4, εδάφ. 1-11. (Παλαιά Διαθήκη).
1 Και έγεινε λόγος του Σαμουήλ προς πάντα τον Ισραήλ. Και εξήλθεν ο Ισραήλ εναντίον των Φιλισταίων εις μάχην, και εστρατοπέδευσαν πλησίον του Έβεν-έζερ οι δε Φιλισταίοι εστρατοπέδευσαν εν Αφέκ.
2 Και παρετάχθησαν οι Φιλισταίοι εναντίον του Ισραήλ και ότε εξηπλώθη η μάχη, εκτυπήθη ο Ισραήλ έμπροσθεν των Φιλισταίων και εφονεύθησαν εν τω πεδίω κατά την συμπλοκήν έως τέσσαρες χιλιάδες ανδρών.
3 Ότε δε ήλθεν ο λαός εις το στρατόπεδον, είπον οι πρεσβύτεροι του Ισραήλ, Διά τι ο Κύριος επάταξεν ημάς σήμερον έμπροσθεν των Φιλισταίων; ας λάβωμεν προς εαυτούς από Σηλώ την κιβωτόν της διαθήκης του Κυρίου, και ελθούσα εν μέσω ημών θέλει σώσει ημάς εκ της χειρός των εχθρών ημών.
4 Και απέστειλεν ο λαός εις Σηλώ, και εσήκωσαν εκείθεν την κιβωτόν της διαθήκης του Κυρίου των δυνάμεων, του καθημένου επί των χερουβείμ και αμφότεροι οι υιοί του Ηλεί, Οφνεί και Φινεές, ήσαν εκεί μετά της κιβωτού της διαθήκης του Θεού.
5 Και ότε ήλθεν η κιβωτός της διαθήκης του Κυρίου εις το στρατόπεδον, πας ο Ισραήλ ηλάλαξε μετά φωνής μεγάλης, ώστε αντήχησεν η γη.
6 Και ακούσαντες οι Φιλισταίοι την φωνήν του αλαλαγμού, είπον, Τι σημαίνει η φωνή του μεγάλου τούτου αλαλαγμού εν τω στρατοπέδω των Εβραίων; Και έμαθον ότι η κιβωτός του Κυρίου ήλθεν εις το στρατόπεδον.
7 Και εφοβήθησαν οι Φιλισταίοι, λέγοντες, Ο Θεός ήλθεν εις το στρατόπεδον. Και είπον, Ουαί εις ημάς. Διότι δεν εστάθη τοιούτον πράγμα χθές και προχθές
8 ουαί εις ημάς. Τις θέλει σώσει ημάς εκ της χειρός των θεών τούτων των ισχυρών; ούτοι είναι οι θεοί, οι πατάξαντες τους Αιγυπτίους εν πάση πληγή εν τη ερήμω
9 ενδυναμώθητε, Φιλισταίοι, και στάθητε ως άνδρες, διά να μη γείνητε δούλοι εις τους Εβραίους, καθώς αυτοί εστάθησαν δούλοι εις εσάς στάθητε ως άνδρες, και πολεμήσατε αυτούς.
10 Τότε οι Φιλισταίοι επολέμησαν και εκτυπήθη ο Ισραήλ, και έφυγεν έκαστος εις την σκηνήν αυτού και έγινε σφαγή μεγάλη σφόδρα και έπεσον εκ του Ισραήλ τριάκοντα χιλιάδες πεζοί.
11 Και η κιβωτός του Θεού επιάσθη και αμφότεροι οι υιοί του Ηλεί, Οφνεί και Φινεές, εθανατώθησαν.
ΣΧΟΛΙΑ :
Ο Λαός Ισραήλ στην Πόλη Μισπά βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη μάχη. Η πνευματική του κατάσταση θα λέγαμε ότι είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Έχει απομακρυνθεί από το Θεό και λατρεύει άλλους θεούς, παρασυρμένος από τα γύρωθεν ειδωλολατρικά έθνη. Έχει ξεχάσει τον αληθινό Θεό, ο οποίος "διά κραταιάς χειρός τον εξήγαγε από την δουλεία της Αιγύπτου" (Έξοδος ΙΓ/13: 14) και ο οποίος έκανε "θαυμάσια" μέσα στην πορεία του προς τη γη της επαγγελίας. Καμία ψυχική επαφή με τον Θεό. Η αμαρτία και η ειδωλολατρία τον έχουν αποκόψει. Το τραγικό αποτέλεσμα: Ήττα δεινή, 4.000 άνδρες νεκροί.
Ο λαός του Θεού να ηττάται από τα στρατεύματα των απίστων, των Φιλισταίων; Αυτό υπήρξε ένα πολύ μεγάλο γεγονός, που αντιμετωπίστηκε από τους πρεσβυτέρους με μεγάλη επιπολαιότητα. Την ώρα που αντιμετώπιζαν έναν σοβαρό κίνδυνο, εκείνη την ώρα θυμήθηκαν την "κιβωτό της Διαθήκης" του Κυρίου και είπαν: "Ας φέρουμε στον τόπο της μάχης την κιβωτό του Κυρίου και αυτή θα μας σώσει από τα χέρια των εχθρών μας".
Μέχρι εκεί έφθασε το μυαλό τους και δεν προχώρησε στη μετάνοια και στην επιστροφή στον Κύριο. Δε σκέφθηκαν καθόλου την αμαρτία τους, την απομάκρυνσή τους από το Θεό. Δε σκέφθηκαν τα είδωλα που ο καθένας είχε στο σπίτι του. Δε σκέφθηκαν τις τόσες και τόσες περιστάσεις, που είχαν λυπήσει το Θεό παραβαίνοντας το Νόμο Του. Τίποτα από όλα αυτά δεν τους απασχόλησε. Θυμήθηκαν το υλικό σύμβολο της παρουσίας του Θεού. «Ξεχάσαμε», είπαν, την Κιβωτό. Ήλπιζαν ότι κάποια "μαγική" δύναμη θα είχε η κιβωτός και ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν εναντίον των Φιλισταίων.
Εκείνη την κρίσιμη ώρα αντί να μετανοήσουν και να στηρίξουν την ελπίδα τους στον Θεό, προσπάθησαν να στηριχθούν στο σκεύος, στα σανίδια της κιβωτού.
Το αποτέλεσμα τραγικό. Όχι μόνον δύναμη δεν είχε το σκεύος για να τους βοηθήσει, όχι μόνον δεν τους έδωσε τη νίκη εναντίον των Φιλισταίων, αλλά και η ίδια η κιβωτός έπεσε λάφυρο στα χέρια των εχθρών τους. Πρόκειται για μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες του λαού Ισραήλ.
Από τότε πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι Ισραηλίτες έμαθαν το μεγάλο μάθημα, ότι αντί να φέρουν την κιβωτό στο στρατόπεδο, θα έπρεπε να είχαν μετανοήσει, να είχαν ταπεινωθεί και να είχαν φέρει το Θεό και πάλι μέσα στη ζωή τους. Τώρα που και πάλι ο εχθρός απειλεί το στρατόπεδό τους ακολουθούν μια άλλη τελείως διαφορετική τακτική.
Α' ΣΑΜΟΥΗΛ, κεφ. Ζ/7. εδάφ. 1-14.
1 Και ήλθον οι άνδρες της Κιριάθ - Ιαρείμ, και ανεβίβασαν την κιβωτόν του Κυρίου και έφεραν αυτήν εις τον οίκον του Αβιναδάβ επί τον λόφον, και Ελεάζαρ τον υιόν αυτού καθιέρωσαν, διά να φιλτάτη την κιβωτόν του Κυρίου.
2 Και αφ' ης ημέρας ετέθη η κιβωτός εν Κιριάθ-Ιαρείμ, παρήλθε καιρός πολύς και έγειναν είκοσι έτη και πας ο οίκος Ισραήλ εστέναζεν, αναζητών τον Κύριον.
3 Και είπε Σαμουήλ προς πάντα τον οίκον Ισραήλ, λέγων, Εάν σεις επιστρέφητε εξ όλης υμών της καρδίας προς τον Κύριον, αποβάλετε εκ μέσου υμών τους Θεούς τους αλλότριους και τας Ασταρώθ, και ετοιμάσατε τας καρδίας υμών προς τον Κύριον και αυτόν μόνον λατρεύετε και θέλει ελευθερώσει υμάς εκ χειρός των Φιλισταίων.
4 Τότε απέβαλον οι υιοί Ισραήλ τους Βααλείμ και τας Ασταρώθ και ελάτρευσαν τον Κύριον μόνον.
5 Και είπε Σαμουήλ, Συνάξατε πάντα τον Ισραήλ εις Μισπά, και θέλω προσευχηθεί υπέρ υμών προς τον Κύριον.
6 Και συνήχθησαν ωμού εις Μισπά, και άντλησαν ύδωρ και εξέχεαν ενώπιον του Κυρίου, και ενήστευσαν την ημέραν εκείνην και είπον εκεί, Ημαρτήσαμεν εις τον Κύριον. Και έκρινεν ο Σαμουήλ τους υιούς Ισραήλ εν Μισπά.
7 Ότε δε ήκουσαν οι Φιλισταίοι ότι συνηθροίσθησαν οι υιοί Ισραήλ εις Μισπά ανέβησαν οι σατράπαι των Φιλισταίων κατά του Ισραήλ. Και ακούσαντες οι υιοί Ισραήλ, εφοβήθησαν από προσώπου των Φιλισταίων.
8 Και είπον οι υιοί Ισραήλ προς τον Σαμουήλ, Μη παύσης βοών υπέρ ημών προς Κύριον τον Θεόν ημών, διά να σώσει ημάς εκ χειρός των Φιλισταίων.
9 Και έλαβεν ο Σαμουήλ εν αρνίον γαλαθηνόν, και προσέφερεν ολόκληρον ολοκαύτωμα εις τον Κύριον και εβόησεν ο Σαμουήλ προς τον Κύριον υπέρ του Ισραήλ και επήκουσεν αυτού ο Κύριος.
10 Και ενώ προσέφερεν ο Σαμουήλ το ολοκαύτωμα, επλησίασαν οι Φιλισταίοι διά να πολεμήσωσι κατά του Ισραήλ και εβρόντησεν ο Κύριος εν φωνή μεγάλη την ημέραν εκείνην επί τους Φιλισταίους και κατετρόπωσεν αυτούς και εκτυπήθησαν έμπροσθεν του Ισραήλ.
11 Και εξήλθον οι άνδρες Ισραήλ εκ Μισπά, και κατεδίωξαν τους Φιλισταίους και επάταξαν αυτούς, έως υποκάτω της Βαιθ-χαρ.
12 Τότε έλαβεν ο Σαμουήλ ένα λίθον και έστησε μεταξύ Μισπά και Σεν και εκάλεσε το όνομα αυτού Έβεν-έζερ, λέγων, Μέχρι τούδε εβοήθησεν ημάς ο Κύριος.
13 Και εταπεινώθησαν οι Φιλισταίοι και δεν ήλθον πλέον εις τα όρια του Ισραήλ και ήτο η χειρ του Κυρίου κατά των Φιλισταίων πάσας τας ημέρας του Σαμουήλ.
14 Και αι πόλεις, τας οποίας οι Φιλισταίοι είχον λάβει από του Ισραήλ, απεδόθησαν εις τον Ισραήλ, από Ακκαρών έως Γάθ και ηλευθέρωσεν ο Ισραήλ τα όρια αυτών εκ χειρός των Φιλισταίων. Και ήτο ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Αμορραίων.
ΣΧΟΛΙΑ :
Άλλαξε τώρα η τακτική. Πριν αρχίσει η μάχη, απέβαλαν τα είδωλα από το στρατόπεδό τους, μετανόησαν και πένθησαν για την αμαρτία τους. Παρόμοια μάχη με την προηγούμενη, ίδιοι οι εχθροί, στον ίδιο τόπο, όμως κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Τώρα η καρδιά τους είναι ενωμένη με το Θεό. Ο Θεός είναι μέσα στο στρατόπεδό τους, είναι Εκείνος που τους οδηγεί στη μάχη.
Και ενώ οι εχθροί κάνουν σχέδια και έρχονται εναντίον του λαού με σκοπό να επιφέρουν ακόμα πιο τραγική ήττα από την προηγούμενη, εδώ επεμβαίνει ο Κύριος και με μία μεγάλη φωνή πάνω από τους Φιλισταίους τους κατατρόπωσε και χάρισε μια λαμπρή νίκη στο λαό Του, χωρίς μάχη. Για να επαληθευτεί για μία ακόμη φορά ότι "οι μάχες είναι του Κυρίου" (Β΄ Χρονικών Κ/20: 15).
Αγαπητοί σε λίγες μέρες ένας καινούργιος χρόνος μπαίνει στη ζωή μας. Μια καινούργια χρονική περίοδος στην οποία μεγάλες και κρίσιμες μάχες περιμένουν όλους μας. Δε γνωρίζουμε μέσα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο τι θα συναντήσουμε. Θα συναντήσουμε "βουνά", "κοιλάδες", λύπες, λίγες χαρές, πολλούς πειρασμούς, πολλά δάκρυα; Όλα αυτά πως θα τ' αντιμετωπίσουμε; Πως θα νικήσουμε τους πειρασμούς, πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες, που ο Θεός θα μας δώσει. Μόνον εάν έχουμε κοντά μας το Θεό, θα νικήσουμε. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με προσευχή, με μετάνοια, καθαρίζοντας τη ζωή μας από κάθε τι που δεν είναι του Κυρίου, που δεν είναι σύμφωνο με το γραπτό νόμο Του (Καινή & Παλαιά Διαθήκη), που δε συμφωνεί με το θέλημά Του.
Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσδοκούμε όλοι ο καινούργιος χρόνος να είναι χρόνος πνευματικής προόδου, χρονιά νίκης πνευματικής. Όμως πως θα το πετύχουμε αυτό; Θα το πετύχουμε μόνον, εάν ξεκινήσουμε σωστά και βαδίσουμε σωστά ενωμένοι με τον Κύριο το Θεό μας. Ας κάνουμε κάτι ακόμα πιο μεγάλο. Ας αφιερώσουμε το χρόνο τούτο που έρχεται στον Κύριο. Οι άνθρωποι λένε «το έτος του παιδιού», «έτος της ειρήνης», κλπ. Ας πέσουμε στα γόνατα και να πούμε τούτο το έτος, που σε λίγες ώρες έρχεται να είναι το «ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ». Να είναι έτος πορείας με τον Κύριο, Αναγέννησης, Αγιασμού, προσμονής του Υιού Του, ο οποίος έρχεται από τον ουρανό για να παραλάβει όχι τους ορθόδοξους, όχι τους Καθολικούς, όχι τους Διαμαρτυρόμενους, αλλά να παραλάβει τους δικούς Του, έρχεται να παραλάβει τους «προσμένοντας Αυτόν για σωτηρία» (προς Εβραίους Θ/9: 28). Να παραλάβει εκείνους που τον περιμένουν και μέσα από την καρδιά τους ειλικρινά κράζουν «ναι έρχου Κύριε» (Αποκάλυψη ΚΒ/22: 20).
Πλημμυρισμένη η καρδιά του προφήτη Σαμουήλ από ευγνωμοσύνη για τις θαυμαστές επεμβάσεις του Κυρίου μέσα στη ζωή του λαού έλαβε ένα λίθο και τον έστησε μεταξύ των περιοχών Μισπά και Σεν και κάλεσε το όνομα αυτού: «ΕΒΕΝ ΕΖΕΡ» και είπε: «Μέχρι τούδε βοήθησε ημάς ο Κύριος» (Α' Σαμουήλ Ζ/7: 12).
Ο λίθος αυτός μπορεί να μη βρέθηκε ποτέ και να μην κοσμεί κανένα μουσείο σήμερα, όμως τούτη η πέτρα δε χάθηκε και δε θα πρέπει ποτέ να χαθεί από την πνευματική μας ζωή, καθώς είναι πέτρα μάρτυρας, κήρυκας ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο. Θα πρέπει να στήνεται σε κάθε πεδίο μάχης, για να διαλαλεί τις νίκες του Κυρίου και να θυμίζει στον καθένα μας τις θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού μέσα στη ζωή του.
Τώρα που με τη βοήθεια του Θεού φτάσαμε και εμείς σε ένα άλλο σύνορο, ένας χρόνος φεύγει και σε λίγες μέρες έρχεται ένας καινούργιος, ας ρίξουμε μια ματιά προς τα πίσω και ας αναλογιστούμε τους δρόμους που περάσαμε, τις επεμβάσεις του Θεού κατά το χρόνο αυτό μέσα στη ζωή μας. Πόσες φορές δε στάθηκε κοντά μας, στον πόνο, τον πειρασμό, τη δοκιμασία, τα προβλήματα. Ναι, ν' αναγνωρίσουμε ότι ο Κύριος στάθηκε δίπλα μας. «Βοήθεια ετοιμοτάτη εν ταις θλίψεσι» (Ψαλμός ΜΣ/46: 1). Δεν αθέτησε καμία από τις υποσχέσεις του. «Ο Θεός είναι αληθής, πας άνθρωπος είναι ψεύτης» (Ρωμαίους Γ/3: 4). Μας έδωσε πιο πολλά, απ' όσα εμείς ζητήσαμε ή διανοηθήκαμε (Εφεσίους Γ/3: 20).
Ας σταθούμε με ευγνωμοσύνη σ’ αυτό το σύνορο και ας στήσουμε και εμείς μια πέτρα και ας φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας,
«ΕΒΕΝ ΕΖΕΡ, μέχρι τώρα μας βοήθησε ο Κύριος».
Και σύμφωνα με τον αψευδή Λόγο Του μέχρι το τέλος της ζωής μας θα μας βοηθήσει ο Κύριος, γιατί ο δρόμος δεν τελείωσε. Ο αγώνας δεν τερματίστηκε. Η υπόσχεσή Του είναι: «θα είμαι μαζί σας, πάσας τας ημέρας της ζωής σας» (Ματθαίος ΚΗ/28: 20).
Αγαπητοί, Εκείνος που έχει αρχίσει "καλό έργο" ανάμεσά μας θα το αποπερατώσει μέχρι την ημέρα του ερχομού του Κυρίου Ιησού Χριστού (Φιλιππησίους Α/1: 6). Δε θα μας αφήσει, ούτε θα μας εγκαταλείψει (Δευτερονόμιο ΛΑ/31: 28 - Πράξεις Β/2: 27). Θα μας οδηγήσει με το κραταιό Του χέρι ασφαλείς ως το τέλος.
Περιμένει ο Κύριος να δει την "πέτρα" της ευγνωμοσύνης μας στημένη στο σύνορο του παλιού με το νέο χρόνο που έρχεται. Περιμένει να ακούσει τις προσευχές μας, τις ευχαριστίες μας και είναι έτοιμος να μας γεμίσει κατά το χρόνο που έρχεται, με ευλογίες, με δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να νικήσουμε τους πειρασμούς και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες της ζωής μας για τη δόξα Εκείνου, ο οποίος πάνω απ' όλα είναι πιστός και Δίκαιος (Α' Ιωάννου Α/1: 9 & Β' Τιμοθέου Β/2: 13).---