«Και αναντιρρήτως το μυστήριον της ευσεβείας είναι μέγα ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν πνεύματι, εφάνη εις αγγέλους, εκηρύχθη εις τα έθνη, επιστεύθη εις τον κόσμον, ανελήφθη εν δόξη».
Μετάφραση.
Και είναι πράγματι μεγάλο το μυστήριο της πίστης μας: Ο Θεός φανερώθηκε με ανθρώπινη σάρκα! Αποδείχτηκε αληθινός από το Άγιο Πνεύμα. Φανερώθηκε σε αγγέλους. Κηρύχτηκε ανάμεσα σε εθνικούς. Έγινε αντικείμενο πίστης στον κόσμο. Αναλήφθηκε με δόξα.
ΣΧΟΛΙΑ:
Καθώς ζούμε σε ιδιαίτερα ταραγμένους, χαλεπούς και αβέβαιους καιρούς, σε μια εσχατολογική εποχή, όπου τα γεγονότα καλπάζουν πάνω στον πλανήτη μας και «ο φόβος των επερχομένων δεινών στην οικουμένη κάνει τους ανθρώπους ν’ αποψυχούν» (Λουκάς ΚΑ/21: 26), παρατηρούμε τα λόγια του Ψαλμωδού στον «Ψαλμό» (κεφ. Β/2, εδ. 1-5) να ηχούν περισσότερο επίκαιρα από κάθε άλλη φορά.
Διερωτάται ο Ψαλμωδός πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια από σήμερα:
1 Γιατί φρύαξαν (ξεσηκώθηκαν με μανία) τα έθνη, και οι λαοί μελέτησαν μάταια;
2 Παραστάθηκαν οι βασιλιάδες τής γης, και οι άρχοντες συγκεντρώθηκαν μαζί, ενάντια στον Κύριο, και ενάντια στον Χριστό του, λέγοντας:
3 Ας διασπάσουμε τα δεσμά τους, και ας απορρίψουμε από πάνω μας τις αλυσίδες τους.
4 Εκείνος που κάθεται στους ουρανούς, θα γελάσει· ο Κύριος θα τους μυκτηρίσει.
5 Τότε, στην οργή του θα μιλήσει σ' αυτούς, και στον θυμό του θα τους συνταράξει.
Μέσα σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται και αλληλοσπαράσσεται, καθώς πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, ας σταθούμε για λίγο, για να συλλογιστούμε το μεγάλο τούτο γεγονός το οποίο «ο Κύριος εφανέρωσεν εις ημάς» (Λουκάς Β/2: 15). Ένα μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός είναι η γέννηση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, που μέσα στο γενικό ζόφο των καιρών μας θα πρέπει να γεμίζει τις καρδιές μας με δύναμη, χαρά, αγάπη, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον μας.
Ας σταθούμε για λίγο και ας στρέψουμε το νου και τις καρδιές μας στον «εν σαρκί φανερωθέντα Θεόν». Ας προσευχηθούμε ο Θεός ν’ αποκαλύψει μέσα στη ζωή μας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και ας ενώσουμε τις φωνές μας στέλνοντας κραυγή ευχαριστίας και δοξολογίας στον Πατέρα Θεό και Πάνσοφο Δημιουργό μας και σε Εκείνον τον οποίο απέστειλε, τον Ιησού Χριστό τον Δίκαιο (Α’ Ιωάννου Β/2: 1). Να ευχαριστήσουμε το Θεό για το τόσο μεγάλο δώρο του ουρανού «τὴν ἀνεκδιήγητον αὐτοῦ δωρεάν» (Β΄ Κορινθίους Θ/9:15), για την «τόσο μεγάλη σωτηρία» (Εβραίους Β/2: 3) που μας χάρισε.
Για όλους μας η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μια μεγάλη ευκαιρία ν’ αναλογιστούμε την αγάπη Του και να Τον καλέσουμε να έρθει μέσα στη ζωή μας και στη ζωή των ανθρώπων γύρω μας, να Του ζητήσουμε να γίνει Αυτός ο κυβερνήτης της πολύπαθης, αιματοβαμμένης ανθρωπότητας και να μας χαρίσει "την ειρήνη τη δική Του", όπως ακριβώς μας την έχει υποσχεθεί: «Ειρήνην αφίνω εις εσάς, ειρήνην την εμήν δίδω εις εσάς ουχί καθώς ο κόσμος δίδει, σας δίδω εγώ. Ας μη ταράττηται η καρδία σας μηδέ ας δειλιά» (Ιωάννης ΙΔ/14: 27). Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Κύριός μας γεννήθηκε σε ταραγμένους καιρούς «εν καιροίς στεναχωρίας» (Δανιήλ Θ/9: 25).
Ας αναλογιστούμε με ευλάβεια και με ταπείνωση εκείνο το μικρό βρέφος που γεννήθηκε μέσα σε μία φάτνη «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα», πριν από δύο χιλιάδες χρόνια στην πόλη Βηθλεέμ της Γαλιλαίας, σύμφωνα με την προφητεία του «Μιχαία» (Ε/5: 2) που ειπώθηκε επτακόσια χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού: «και συ, Βηθλεέμ Εφραθά, η μικρά ώστε να ήσαι μεταξύ των χιλιάδων του Ιούδα, εκ σου θέλει εξέλθει εις εμέ ανήρ διά να ήναι ηγούμενος εν τω Ισραήλ του οποίου αι έξοδοι είναι απ' αρχής, από ημερών αιώνος».
Ο Λόγος του Θεού αναφέρει ότι η γέννηση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού είναι ένα μεγάλο «μυστήριο», και ως εκ τούτου δε μπορούμε να το αντιληφθούμε, ούτε βεβαίως να το εξηγήσουμε ορθολογικά με το ανθρώπινο πεπερασμένο μυαλό μας. Με άλλα λόγια την ενσάρκωση του Ιησού Χριστού δε μπορεί να την αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους, γιατί το γεγονός αυτό είναι έξω και πάνω από τα όρια της διάνοιάς του. Δε μπορεί να συλλάβει ο άνθρωπος το βάθος και το πλάτος της Αγάπης, του Ελέους, της συγκατάβασης του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Το μέγα αυτό μυστήριο αποκαλύπτεται από το Πνεύμα του Θεού σε κάθε άνθρωπο που θ’ ανοίξει την καρδιά του και με πίστη θα δεχτεί τον Ιησού Χριστό, ως τον μόνο Σωτήρα (Πράξεις Δ/4: 12) και λυτρωτή από την αμαρτία και τον αιώνιο θάνατο (Ρωμαίους Α/1: 4).
«ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί». Με την ενσάρκωσή Του ο Κύριος απέκτησε μια νέα μορφή ύπαρξης, όχι μια νέα ύπαρξη. Δεν άρχισε να υπάρχει με τη γέννησή Του από την Παρθένο Μαρία. Είναι "ο αιωνίως υπάρχων μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, ο Ών εν αρχή" (Ιωάννη Α/1: 1). Στην επιστολή «προς Φιλιππησίους» (Β/2: 5-7) αναφέρεται: «ο οποίος ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού, δεν νόμισε αρπαγή το να είναι ίσα με τον Θεό αλλά, κένωσε τον εαυτό του, παίρνοντας μορφή δούλου, αφού έγινε όμοιος με τους ανθρώπους». Στο Ευαγγέλιο «κατά Ιωάννην» (Α/1: 14), αναφέρεται: «Και ο Λόγος έγινε σάρκα, και κατοίκησε ανάμεσά μας, και είδαμε τη δόξα του, δόξαν ως μονογενή από τον Πατέρα, γεμάτος χάρη και αλήθεια» και ο συγγραφέας της επιστολής «προς Εβραίους» (Ι/10: 5-7) συμπληρώνει: «Θυσία και προσφορά δεν θέλησες, αλλά μου ετοίμασες ένα σώμα. Σε ολοκαυτώματα και προσφορές περί αμαρτίας δεν ευαρεστήθηκες. Τότε, είπα: Δες, έρχομαι, (στον τόμο τού βιβλίου είναι γραμμένο για μένα), για να κάνω, ω Θεέ, το θέλημά σου».
Η γέννηση του Ιησού Χριστό από παρθένο εκπληρώθηκε σύμφωνα με την προφητεία που δόθηκε 700 χρόνια πριν από τη γέννησή Του από τον προφήτη του Θεού «Ησαΐα» (Ζ/7: 14) «Διά τούτο ο Κύριος αυτός θέλει σας δώσει σημείον ιδού, η παρθένος θέλει συλλάβει και γεννήσει υιόν, και θέλει καλεσθή το όνομα αυτού Εμμανουήλ», το οποίον μεθερμηνευόμενο είναι, "μεθ' ημών ο Θεός" (Ματθαίος Α/1: 23). Μ’ ένα θαύμα του Αγίου Πνεύματος, ένα σώμα ετοιμάστηκε στον Υιό του Θεού μέσω της παρθένου Μαρίας, για να μπορεί να προσφερθεί στο μέλλον μία θυσία «άπαξ γενομένη» (Εβραίους Ι/10: 10). Ο Απ. Παύλος στην επιστολή «προς Γαλάτας» (Δ/4: 4,5) αναφέρει: «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού, όστις εγεννήθη εκ γυναικός και υπετάγη εις τον νόμον, διά να εξαγοράση τους υπό νόμον, διά να λάβωμεν την υιοθεσίαν» (Γαλάτας Δ/4: 4,5).
Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν ήρθε η ώρα της εκπλήρωσης της μεγάλης υπόσχεση του Θεού, που για πρώτη φορά δόθηκε στους πρωτόπλαστους μετά από την ανυπακοή τους στον Παράδεισο (Γένεση Γ/3: 15), η μεγάλη προσδοκία των λαών έγινε πραγματικότητα. Ήρθε ανάμεσά μας ο αναμενόμενος Λυτρωτής του κόσμου, ο Μεσσίας που είχε υποσχεθεί ο Θεός για τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους. Ο Θεός είχε πει στον Μωυσή: «Προφήτην εκ μέσου σου θέλει αναστήσει εις σε Κύριος ο Θεός σου εκ των αδελφών σου, ως εμέ αυτού θέλετε ακούει» (Δευτερονόμιο ΙΗ/18: 15). Έναν προφήτη θα δώσει ο Κύριος από σας (μέσα από το λαό σας, έναν Ισραηλίτη), που θα είναι σαν τον Μωυσή. Στο στόμα αυτού του προφήτη θα βάλω τα λόγια μου και Αυτός θα λέει όλα όσα εγώ θα τον προστάζω. Όλοι θα πρέπει να υπακούν σε Αυτόν και να εκτελούν τις εντολές Του, με κυριότερη την εντολή της μετάνοιας, καθώς ο Θεός διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «παραγγέλλει εἰς πάντας τοὺς ἀνθρώπους πανταχοῦ νὰ μετανοῶσι» (Πράξεις ΙΖ/17: 30) και προσδιορίζει και το χρόνο που θα πρέπει οι άνθρωποι να μετανοήσουν: «ιδού, τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού, τώρα ημέρα σωτηρίας» (Β’ Κορινθίους Σ/6: 2). Το αύριο δε μας ανήκει.
Με τη γέννηση του Χριστού ο Θεός αποκάλυψε τον εαυτόν Του, αποκάλυψε το βάθος της σοφίας Του, το μέγεθος της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της ευσπλαχνίας Του για τον άνθρωπο που ήταν μέσα στην αμαρτία. Ο Ιωάννης, ο μαθητής της αγάπης, στο Ευαγγέλιό του δίνοντας το μέτρο της ασύλληπτης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, αναφέρει: «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» (Ιωάννης Γ/3: 16). Για τη δική μας σωτηρία κατέβηκε ο Χριστός στη γη, αφού «εαυτόν εκένωσε λαβών δούλου μορφήν, γενόμενος όμοιος με τους ανθρώπους» (Φιλιππησίους Β/2: 7). Ο Υιός του Θεού έγινε υιός της παρθένου, έγινε ως ένας από εμάς, για να μας ελευθερώσει από τη δύναμη του σατανά και να μας χαρίσει αιώνια σωτηρία. Η αγάπη του Θεού Τον έφερε ανάμεσά μας, ώστε κάθε ένας που θα πιστέψει σ’ Αυτόν, να μη χαθεί, αλλά να ζήσει αιώνια κοντά Του (Α’ Ιωάννου Ε/5: 11). «ο Λόγος έγεινε σαρξ και κατώκησε μεταξύ ημών, και είδομεν την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας» (Ιωάννης Α/1: 14).
Με τη θέλησή Του ο Κύριος άφησε τη δόξα του ουρανού και ήρθε ανάμεσά μας. Ήρθε, για να μας αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και να μας φανερώσει το Άγιο θέλημά Του. Ήρθε, για να μας υπηρετήσει με τα πολλά θαύματά Του «διήλθεν ευεργετών και θεραπεύων πάντας τους καταδυναστευομένους υπό του διαβόλου, διότι ο Θεός ήτο μετ' αυτού» (Πράξεις Ι/10: 38). Ήρθε να μας φανερώσει το πραγματικό νόημα της ζωής μας. Ήρθε, όχι για να μας κρίνει, αλλά να μας σώσει από τις αμαρτίες μας.
Ο ίδιος ο Κύριος διαβάζοντας στη συναγωγή της Ναζαρέτ τα λόγια του πρ. «Ησαΐα» (ΞΑ/61: 1) φανέρωσε τι ήταν γραμμένο γι’ Αυτόν επτακόσια χρόνια πριν από τον ερχομό Του:
1 Πνεύμα Κυρίου του Θεού είναι επ' εμέ διότι ο Κύριος με έχρισε διά να ευαγγελίζομαι εις τους πτωχούς με απέστειλε διά να ιατρεύσω τους συντετριμμένους την καρδίαν, να κηρύξω ελευθερίαν εις τους αιχμαλώτους και άνοιξιν δεσμωτηρίου εις τους δεσμίους
2 διά να κηρύξω ενιαυτόν ευπρόσδεκτον του Κυρίου και ημέραν εκδικήσεως του Θεού ημών διά να παρηγορήσω πάντας τους πενθούντας.
Όλοι θα πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία πνευματική γιορτή, που δείχνει έμπρακτα την άπειρη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Μέσα στα σκοτάδια της αμαρτίας ο Πατέρας Θεός προσέφερε το μονάκριβο Υιό Του, ως "αληθινό φως' (Ιωάννης Η/8: 12), για να λάμψει και να μας διδάξει την αλήθεια και στη συνέχεια με τη σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του από τους νεκρούς να συγχωρήσει τις αμαρτίες όλων όσων θα πιστέψουν σ’ Αυτόν και να τους χαρίσει «αιώνια ζωή» (Α’ Ιωάννου Ε/5: 13).
Πολλοί κατά καιρούς υπέβαλαν το ερώτημα: «Γιατί ο Θεός χρειάστηκε να στείλει τον Υιό του, για να σώσει τον άνθρωπο, αφού θα μπορούσε, ως Παντοδύναμος και Πάνσοφος Δημιουργός να τον λυτρώσει;» Η απάντηση είναι: Ο Θεός εκτός από Παντοδύναμος είναι και απόλυτα Δίκαιος «η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα» (Β’ Κορινθίους Θ/9: 9). Εάν ο Θεός έλεγε: «Αθώος ο άνθρωπος εξαιτίας της αμαρτίας του», τότε θα κατέλυε τη δικαιοσύνη και ουσιαστικά δε θα ήταν δίκαιος. Ο άνθρωπος θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες των επιλογών του, οι οποίες είναι θάνατος, γιατί «ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους Σ/6: 23). Συνεπώς ο άνθρωπος θα έπρεπε να πεθάνει αιώνια μακριά από το Θεό εξαιτίας της αμαρτίας του. Ο Θεός όμως, για να μην πεθάνει ο άνθρωπος, έστειλε τον Υιόν Του το μονογενή και πέθανε Αυτός πάνω στο σταυρό παίρνοντας τη θέση κάθε ανθρώπου, καθώς «πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού» (Ρωμαίους Γ/3: 23).
Έτσι λοιπόν Εκείνος ο οποίος υπήρχε «πριν Αβραάμ γενέσθαι» (Ιωάννης Η/8: 58), Εκείνος του οποίου τη δόξα είδε ο πρ. «Ησαΐας» (κεφ. Σ/6) επτακόσια χρόνια πριν φανερωθεί ο Χριστός και ο οποίος ομολογεί: «είδον τον Κύριον καθήμενον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου, και το κράσπεδον αυτού εγέμισε τον ναόν» (εδ. 1). Ο άπειρος, ο τέλειος, ο προσδοκώμενος Μεσσίας, ο «Σηλώ, στον οποίο θα έπρεπε να υπακούσουν όλοι οι λαοί» (Γένεση ΜΘ/49: 10), «το λιοντάρι από τη φυλή του Ιούδα» (Αποκάλυψη Ε/5: 5) ήρθε ανάμεσά μας. Ο άγγελος του Κυρίου προς τους φοβισμένους ποιμένες ήταν κατηγορηματικός: «Και είπε προς αυτούς ο άγγελος Μη φοβείσθε διότι ιδού, ευαγγελίζομαι εις εσάς χαράν μεγάλην, ήτις θέλει είσθαι εις πάντα τον λαόν διότι σήμερον εγεννήθη εις εσάς εν πόλει Δαβίδ σωτήρ, όστις είναι Χριστός Κύριος» (Λουκάς Β/2: 10,11).
Ψυχή, καθώς ζεις μέσα στη βασιλεία του φόβου και του τρόμου, που έχει απλωθεί πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη, μη φοβάσαι: «Ζει Κύριος». Ο Δαβίδ ζώντας και αυτός σε δύσκολους καιρούς διερωτάται: «Διά τι είσαι περίλυπος, ψυχή μου; και διά τι ταράττεσαι εντός μου; έλπισον επί τον Θεόν επειδή έτι θέλω υμνεί αυτόν· το πρόσωπον αυτού είναι σωτηρία» (Ψαλμός ΜΒ/42: 5). Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι ο Θεός είναι ο ρυθμιστής της ιστορίας καθώς και ότι σε κάθε δικό Του παιδί έχει υποσχεθεί: «Δύο σπουργίτια δεν πουλιούνται για ένα ασσάριο; Ένα απ' αυτά, όμως, δεν θα πέσει επάνω στη γη, χωρίς το θέλημα του Πατέρα σας» (Ματθαίος Ι/10: 29). Οι αιώνιες υποσχέσεις είναι: «μπορεί η γυναίκα να λησμονήσει το βρέφος της που θηλάζει, ώστε να μη ελεήσει το παιδί τής κοιλιάς της; Αλλά, κι αν αυτές λησμονήσουν, εγώ όμως δεν θα σε λησμονήσω» (Ησαΐας ΜΘ/49: 15). «εγώ είμαι μεθ' υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθαίος ΚΗ/28: 20).
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος (Ιωάννης Σ/6: 69), δεν είναι «κτίσμα» του Πατέρα, όπως διατείνονται ορισμένοι διαστρεβλώνοντας το Λόγο του Θεού, άλλωστε το ρήμα «εφανερώθη» αυτό ακριβώς σημαίνει. Ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο αόρατος μέσα στη φύση έγινε φανερός σε όλους με την ενανθρώπισή Του, με τη γέννησή Του σε μια φτωχική φάτνη ζώων της Βηθλεέμ. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το Λόγο του Θεού ο Χριστός δε γεννήθηκε αλλά φανερώθηκε. Υπήρχε από πριν και φανερώθηκε με τη γέννησή Του από την Παρθένο Μαρία.
Ήρθε ανάμεσά μας με σάρκα για να λυτρώσει αυτούς που ζουν με σάρκα. Στην επιστολή «προς Ρωμαίους» (κεφ. Η/8, εδ. 3) αναφέρεται: «αυτό που ήταν ακατόρθωτο για το νόμο, καθότι ήταν ανίσχυρος εξαιτίας της πεσμένης φύσης του ανθρώπου, το πραγματοποίησε ο Θεός στέλνοντας το Γιο του με μορφή όμοια με του αμαρτωλού ανθρώπου, ακριβώς για το πρόβλημα της αμαρτίας, και καταδίκασε την αμαρτία που κατοικεί στη σάρκα». Ο συγγραφέας της επιστολής «προς Εβραίους» (κεφ. Β/2, εδ. 14) αναφέρει το λόγο για τον οποίον ήρθε ο Χριστός: «Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά έγιναν κοινωνοί σάρκας και αίματος, κι αυτός παρόμοια έγινε μέτοχος από τα ίδια, για να καταργήσει, διαμέσου τού θανάτου, αυτόν που έχει το κράτος τού θανάτου, δηλαδή, τον διάβολο και να ελευθερώσει εκείνους, όσους εξαιτίας τού φόβου τού θανάτου ήταν σε ολόκληρη τη ζωή υποκείμενοι στη δουλεία».
Είναι πραγματικά ασύλληπτο και υπερθαύμαστο το μυστήριο της σάρκωσης του Υιού του Θεού. Ο Κτίστης και Δημιουργός των πάντων «ἔγεινε σὰρξ καὶ κατῴκησε μεταξὺ ἡμῶν» (Ιωάννη Α/1:14). Ο ασώματος έλαβε σώμα. ο αιώνιος μπήκε μέσα στο χρόνο και «ὁ περιτυλιττόμενος τὸ φῶς ὡς ἱμάτιον» (Ψαλμός ΡΑ/104: 2) κατεβαίνει στο σκοτάδι μας για να μας φωτίσει με το φωτισμό της αγάπης Του. Στην επιστολή «Α’ Ιωάννου» (Α/1: 3) αναφέρεται: «Εκείνο που ήταν από την αρχή, εκείνο που ακούσαμε, εκείνο που είδαμε με τα μάτια μας, εκείνο που τη θέα του κοιτάξαμε και τα χέρια μας ψηλάφησαν, για τον Λόγο τής ζωής».
Στη γιορτή των Χριστουγέννων δεν καλούμαστε απλά να γιορτάσουμε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, αλλά να γιορτάσουμε το μεγάλο τούτο γεγονός «εν πνεύματι και αληθεία» (Ιωάννης Δ/4: 23), όπως ακριβώς ταιριάζει στους «αληθινούς προσκυνητές», αντιλαμβανόμενοι ότι ο ερχομός στη γη του Υιού του Θεού με σάρκα και οστά είναι μια υπέρτατη πράξη έμπρακτης αγάπης για τον κάθε άνθρωπο που θα πιστέψει σ’ Αυτόν. Την πράξη αυτή καλούμαστε να τη βιώσουμε και να τη ζήσουμε μέσα στη ζωή μας, ανταποκρινόμενοι με απλότητα πίστης και ευχαριστία.
Είναι ανάγκη ν’ ανοίξουμε την καρδιά μας, γιατί εκεί εδρεύουν οι σκέψεις, οι λογισμοί, οι επιθυμίες, τα συναισθήματά μας. Πρέπει ν’ ανοίξουμε ολόκληρο τον ψυχικό μας κόσμο και να τον καθαρίσουμε μέσα από ειλικρινή μετάνοια από πάθη, αδυναμίες, έχθρες, ζηλοτυπίες, διχοστασίες…. και να στολίσουμε το δένδρο της καρδιάς μας με όλα εκείνα τα θαυμαστά στολίδια που αποτελούν τον καρπό του Αγίου Πνεύματος: «Αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια» (Γαλάτας Ε/5: 22). Θα πρέπει ν’ ασχοληθούμε με τον εσωτερικό ψυχικό μας κόσμο, ώστε με τη δύναμη του Θεού να τον καθαρίσουμε και να τον στολίσουμε με αρετές, με αγάπη προς τους ανθρώπους και με ευγνωμοσύνη σ’ Εκείνον που Τον έστειλε ανάμεσά μας.
Ο Τίτος, συνεργάτης του Απ. Παύλου, στην επιστολή του (κεφ. Β/2, εδ. 11-15) μας δίνει μια περιληπτική περιγραφή της σωτηρίας μας.
11 Επειδή, φανερώθηκε η σωτήρια χάρη τού Θεού προς όλους τούς ανθρώπους,
12 η οποία μάς διδάσκει να αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες, και να ζήσουμε με σωφροσύνη και με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα,
13 προσμένοντας τη μακάρια ελπίδα, και την επιφάνεια της δόξας τού μεγάλου Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού
14 ο οποίος έδωσε τον εαυτό του για χάρη μας, για να μας λυτρώσει από κάθε ανομία, και να μας καθαρίσει για τον εαυτό του λαόν εκλεκτό, ζηλωτήν καλών έργων.
Ο Χριστός ήρθε ανάμεσά μας και στο Πρόσωπό Του ο Πατέρας Θεός φανέρωσε τη Χάρη Του σε όλους τους ανθρώπους. Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης «θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έρθουν στην επίγνωση της αλήθειας» (Α’ Τιμοθέου Β/2: 4). Τους θέλει όλους ο Θεός, τους καλεί όλους, τους περιμένει όλους.
Η φανέρωσή Του Υιού του Θεού μας καλεί:
---Ν’ αρνηθούμε την ασέβεια, δηλ. κάθε τι που είναι αντίθετο με το θέλημά Του, με το Λόγο Του, κάθε αίρεση και κάθε ανθρώπινη πλάνη (Κολοσσαείς Β/2: 8).
---Να γνωρίσουμε την αλήθεια, η οποία ελευθερώνει τον άνθρωπο (Ιωάννης Η/8: 32) από τα δεσμά του κόσμου και από το φόβο του θανάτου.
---Ν’ αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες και να γίνουμε ζηλωτές (μιμητές) καλών έργων, δηλ. έργων αγάπης, φιλανθρωπίας καθώς και να επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη του Θεού, ζώντας με σύνεση και με σωφροσύνη στη ζωή μας.
---Να προσμένουμε με υπομονή τη μεγάλη εκείνη ώρα που ο Κύριος θα έρθει να παραλάβει «τους προσμένοντας αυτόν διά σωτηρίαν» (Εβραίους Θ/9: 28).
---Φανερώθηκε ο Θεός με σάρκα και ανθρώπινη ψυχή, θυσιάστηκε πάνω στο σταυρό για τη δική μας σωτηρία και εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια σκορπά απλόχερα τη Χάρη Του στους ανθρώπους προκειμένου να διδαχθούμε την αλήθεια, να μισήσουμε την ασέβεια και να μας καταστήσει «γένος εκλεκτό, βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιο, λαός τον οποίο ο Θεός απέκτησε, για να εξαγγείλετε τις αρετές Εκείνου, ο οποίος σας κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως» (Α’ Πέτρου Β/2: 9).
«….. με τα λόγια αυτά παρηγορείτε αλλήλους» (Α’ Θεσσαλονικείς Δ/΄4: 18).
"Παρηγορείτε, παρηγορείτε τον λαόν μου" (πρ. Ησαΐας, Μ/40: 1). ---
Μ’ αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του blog: giorgoskomninos.blogspot.com
«ΚΑΛΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΈΣ ΣΑΣ».