Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΡΑΑΒ, η πόρνη.

       
  Βιβλίο Ιησού τ. Ναυή, κεφ. Β/2, εδ. 1 – 24.        (Παλαιά Διαθήκη)

1 Και ο Ιησούς, ο γιος τού Ναυή, έστειλε από τη Σιττείμ δύο άνδρες για να κατασκοπεύσουν κρυφά, λέγοντας: Πηγαίνετε, δείτε τη γη, και την Ιεριχώ. Κι εκείνοι πήγαν, και μπήκαν μέσα στο σπίτι μιας πόρνης γυναίκας, που ονομαζόταν Ραάβ, και εκεί κατέλυσαν. 
2 Και ανήγγειλαν στον βασιλιά τής Ιεριχώ, λέγοντας: Να, ήρθαν εδώ τη νύχτα δύο άνδρες από τους γιους Ισραήλ, για να κατασκοπεύσουν τη γη. 
3 Και ο βασιλιάς τής Ιεριχώ έστειλε απεσταλμένους στη Ραάβ, λέγοντας: Βγάλε έξω τους άνδρες, οι οποίοι μπήκαν μέσα σε σένα, που μπήκαν μέσα στο σπίτι σου επειδή, ήρθαν να κατασκοπεύσουν ολόκληρη τη γη. 
4 Και η γυναίκα παίρνοντας τους δύο άνδρες τούς έκρυψε, και είπε: Ναι μεν οι άνδρες μπήκαν μέσα σε μένα, αλλά δεν ξέρω από πού ήσαν 
5 κι ενώ επρόκειτο να κλειστεί η πύλη, όταν σκοτείνιασε, οι άνδρες βγήκαν έξω δεν ξέρω πού πήγαν οι άνδρες τρέξτε γρήγορα από πίσω τους, επειδή θα τους προφτάσετε. 
6 Αυτή, όμως, τους είχε ανεβάσει επάνω στην ταράτσα και τους είχε σκεπάσει με λινοκάλαμο, που είχε στοιβαγμένο επάνω στην ταράτσα. 
7 Και οι άνδρες έτρεξαν από πίσω τους, από τον δρόμο που οδηγεί στον Ιορδάνη, μέχρι τις διαβάσεις κι αμέσως, αφού αναχώρησαν εκείνοι που έτρεχαν από πίσω τους, κλείστηκε η πύλη. 
8 Και πριν εκείνοι πλαγιάσουν, αυτή ανέβηκε σ' αυτούς επάνω στην ταράτσα. 
9 Και είπε στους άνδρες: Γνωρίζω ότι ο Κύριος σας έδωσε τη γη και ότι ο τρόμος σας έπεσε επάνω μας, και ότι όλοι οι κάτοικοι της γης νεκρώθηκαν από τον φόβο σας 
10 επειδή, ακούσαμε πώς ο Κύριος ξέρανε τα νερά τής Ερυθράς Θάλασσας μπροστά σας, όταν βγήκατε έξω από την Αίγυπτο και τι κάνατε στους δύο βασιλιάδες των Αμορραίων, που ήσαν πέρα από τον Ιορδάνη, στον Σηών, και στον Ωγ, που τους εξολοθρεύσατε 
11 και καθώς ακούσαμε, διαλύθηκε η καρδιά μας, και δεν έμεινε πλέον πνοή σε κανέναν από τον φόβο σας, επειδή ο Κύριος ο Θεός σας, αυτός είναι ο Θεός επάνω στον ουρανό, και κάτω στη γη 
12 και τώρα, ορκιστείτε μου, παρακαλώ, στον Κύριο, ότι, καθώς εγώ έκανα έλεος σε σας, θα κάνετε κι εσείς έλεος στην οικογένεια του πατέρα μου και δώστε μου ένα σημάδι πίστης, 
13 ότι θα διαφυλάξετε τη ζωή στον πατέρα μου, και στη μητέρα μου, και στους αδελφούς μου, και στις αδελφές μου, και σε όλα όσα έχουν, και θα σώσετε τη ζωή μας από τον θάνατο. 
14 Και οι άνδρες αποκρίθηκαν σ' αυτή: Η ζωή μας ας παραδοθεί σε θάνατο αντί της δικής σας, (αν μόνο δεν φανερώσετε αυτή την υπόθεσή μας), αν εμείς, όταν ο Κύριος παραδώσει σε μας τη γη, δεν δείξουμε έλεος και πίστη σε σένα. 
15 Τότε, τους κατέβασε με σχοινί μέσα από το παράθυρο επειδή, το σπίτι της ήταν στο τείχος της πόλης, και κατοικούσε στο τείχος. 
16 Και είπε: Πηγαίνετε προς την ορεινή, περιοχή, για να μη σας συναντήσουν εκείνοι που σας καταδιώκουν και κρυφτείτε εκεί τρεις ημέρες, μέχρις ότου επιστρέψουν αυτοί που σας καταδιώκουν και έπειτα, θα πάτε στον δρόμο σας. 
17 Και οι άνδρες είπαν σ' αυτή: Με τούτο θα είμαστε καθαροί από αυτόν τον όρκο σου που μας έκανες να ορκιστούμε 
18 δες, όταν εμείς μπαίνουμε μέσα στη γη, θα δέσεις το σχοινί αυτό του κόκκινου νήματος στο παράθυρο, από το οποίο μας κατέβασες και τον πατέρα σου, και τη μητέρα σου, και τους αδελφούς σου, και ολόκληρη την οικογένεια του πατέρα σου, θα συγκεντρώσεις κοντά σου στο σπίτι 
19 και καθένας, που θα βγει έξω από τη θύρα τού σπιτιού σου, το αίμα του θα είναι επάνω στο κεφάλι του, κι εμείς θα είμαστε καθαροί όποιος, όμως, μένει μαζί σου στο σπίτι, το αίμα του θα είναι επάνω στο κεφάλι μας, αν κάποιος βάλει χέρι επάνω του 
20 αλλά, αν φανερώσεις την υπόθεσή μας αυτή, τότε θα είμαστε λυμένοι από τον όρκο σου, που μας έκανες να ορκιστούμε. 21 Και εκείνη είπε: Σύμφωνα με τα λόγια σας, έτσι ας γίνει. Και τους εξαπέστειλε, και αναχώρησαν κι αυτή έδεσε το κόκκινο σχοινί στο παράθυρο. 
22 Και αναχώρησαν, και ήρθαν στην ορεινή περιοχή, και έμειναν εκεί τρεις ημέρες, μέχρις ότου επέστρεψαν εκείνοι που τους καταδίωκαν και τους αναζήτησαν αυτοί που τους καταδίωκαν σε ολόκληρο τον δρόμο, όμως δεν τους βρήκαν. 
23 Και οι δύο άνδρες γύρισαν, και κατέβηκαν από το βουνό, και διάβηκαν και ήρθαν στον Ιησού, τον γιο τού Ναυή, και του διηγήθηκαν όλα όσα τους συνέβησαν. 
24 Και είπαν στον Ιησού: Σίγουρα, ο Κύριος παρέδωσε στα χέρια μας ολόκληρη τη γη και μάλιστα όλοι οι κάτοικοι του τόπου νεκρώθηκαν από τον φόβο μας. 

 --- Επιστολή «προς Εβραίους», κεφ. ΙΑ/11, εδ. 31. «Διά πίστεως η πόρνη Ραάβ δεν συναπωλέσθη με τους απειθήσαντας, δεχθείσα τους κατασκόπους με ειρήνην». 

        ΣΧΟΛΙΑ : 
      Μελετώντας την Αγία Γραφή διαπιστώνουμε την απέραντη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα στην αμαρτία, την αποστασία, την ακολασία ο Θεός δεν τον εγκαταλείπει, αλλά του δίνει ευκαιρίες για να Τον γνωρίσει, να Τον επικαλεστεί μέσα στη ζωή του και να τον σώσει αιωνίως. Και όχι μόνον δεν τον εγκαταλείπει, αλλά «εφευρίσκει μέσα, ώστε ο εξόριστος να μη μένει εξωσμένος απ' Αυτόν». (Β΄ Σαμουήλ ΙΔ/14 : 14). 
      Μετά το θάνατο του Μωϋσή ο Θεός μίλησε στον Ιησού τ. Ναυή και τον έθεσε αρχηγό στο λαό Του με σκοπό να τον οδηγήσει στην γη που τους είχε υποσχεθεί, τη γη της επαγγελίας τη ρέουσα μέλι και γάλα. (Έξοδος Γ : 8). Πριν ο λαός περάσει τον Ιορδάνη ποταμό για να μπει στη γη Χαναάν, έπρεπε να καταλάβει την Ιεριχώ, για να εξασφαλίσει τα νότα του. Για το σκοπό αυτό ο Ιησούς τ. Ναυή στέλνει δύο κατασκόπους στην Ιεριχώ, για να παρατηρήσουν την πόλη. Την άνοιξη λοιπόν του έτους 1473 π.Χ. δύο Ισραηλίτες κατάσκοποι μπήκαν στην Ιεριχώ και σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν λάβει κατέλυσαν στο σπίτι της Ραάβ, της πόρνης. Οι πόρνες των αντιπάλων ήταν τα ευκολότερα μέρη συλλογής πληροφοριών και οι προθυμότεροι οίκοι φιλοξενίας. Πόσο χρόνο παρέμειναν στην Ιεριχώ δε μας είναι γνωστό, αλλά λόγω του ότι ήταν σχετικά μικρή πόλη δε θα χρειάστηκε και πολύς χρόνος για να την κατασκοπεύσουν. 
      Κάποιοι από τους κατοίκους όμως τους αντιλήφθηκαν και ανέφεραν το γεγονός στο βασιλιά. Αμέσως ο βασιλιάς έστειλε άντρες στο σπίτι της Ραάβ οι οποίοι της είπαν: «βγάλε έξω τους άντρες που έχει στο σπίτι σου», όμως η Ραάβ είχε κρύψει τους κατασκόπους στην ταράτσα και τους λέει παραπλανητικά: «πράγματι ήρθαν κάποιοι άντρες στο σπίτι μου, αλλά δεν ξέρω από πού ήταν. Μόλις άρχισε να σκοτεινιάζει, πριν κλείσει η πύλη της πόλης, έφυγαν, αν βιαστείτε θα τους προλάβετε». Οι άντρες πείστηκαν και ξεκίνησαν για να τους καταδιώξουν. 
    Μόλις έφυγαν οι στρατιώτες η Ραάβ ανέβηκε γρήγορα στην ταράτσα και λέει προς τους κατασκόπους. «ξέρω ότι ο Θεός θα σας δώσει αυτή τη γη. Ακούσαμε ότι αυτός έκανε να στερέψει η Ερυθρά θάλασσα όταν φεύγατε από την Αίγυπτο και πως θανατώσατε τους βασιλιάδες Σηών και Ωγ" (Ιησούς τ. Ναυή ΙΒ/12 : 10). Εγώ σας φέρθηκα με καλοσύνη γι’ αυτό θέλω να μου υποσχεθείτε ότι και σεις θα δείξετε καλοσύνη σε μένα. Σας παρακαλώ σώστε τον πατέρα μου και τη μητέρα μου και τους αδελφούς μου και τις αδελφές μου». 
    Οι κατάσκοποι της υπόσχονται ότι θα τους σώσουν, αλλά για να γίνει αυτό της έθεσαν μία προϋπόθεση. Της είπαν: «πάρε αυτό το κόκκινο σχοινί και να το θέσεις στο παράθυρο του σπιτιού σου. Όταν θα μπούμε μέσα στην Ιεριχώ θα δούμε αυτό το σχοινί στο παράθυρό σου και δεν θα θανατώσουμε κανέναν απ’ αυτούς που θα βρίσκονται στο σπίτι σου». Στη συνέχει φυγάδευσε τους κατασκόπους από ένα παράθυρο του σπιτιού της, το οποίο ήταν χτισμένο πάνω στο τείχος της πόλης και τους εξήγησε πώς να αποφύγουν το απόσπασμα που έψαχνε να τους βρει. Όταν οι κατάσκοποι επέστρεψαν στον Ιησού τ. Ναυή, του διηγήθηκαν όλα τα γεγονότα που συνέβησαν. 
      Όταν έπεσαν τα τοίχοι της Ιεριχώ και οι Ισραηλίτες μπήκαν μέσα και κατέλαβαν την πόλη, το σπίτι της Ραάβ, που όπως είπαμε ήταν κτισμένο σε μία πλευρά του τείχους, δεν καταστράφηκε (Ιησούς τ. Ναυή Β : 15 & Σ : 22). Ο Ιησούς διέταξε να μείνει σώο το σπιτικό της Ραάβ και έτσι οι ίδιοι οι δύο κατάσκοποι την έβγαλαν έξω οδηγώντας την σε ασφαλή τόπο. Αφού η Ραάβ και η οικογένειά της έμειναν για ένα χρονικό διάστημα αποχωρισμένοι από το στρατόπεδο του Ισραήλ, πήραν την άδεια να κατοικήσουν ανάμεσα στους Ισραηλίτες. Στο κεφ. Σ/6 του βιβλίου του Ι. τ. Ν. εδ. 25, αναφέρεται: «Και εις την Ραάβ την πόρνην και εις την οικογένειαν του πατρός αυτής και εις πάντα όσα είχε, ο Ιησούς εφύλαξε την ζωήν και κατοικεί εν τω μέσω του Ισραήλ έως της σήμερον διότι έκρυψε τους κατασκόπους, τους οποίους απέστειλεν ο Ιησούς διά να κατασκοπεύσωσι την Ιεριχώ». 
      Ο συγγραφέας της επιστολής «προς Εβραίους», κεφ. ΙΑ/11, εδ. 31, αναφέρει: «Δια πίστεως η πόρνη Ραάβ δεν συναπωλέσθη με τους απειθήσαντας δεχθείσα τους κατασκόπους με ειρήνη». Το γεγονός ότι ο λόγος του Θεού αναφέρει ότι η γυναίκα αυτή ήταν πόρνη δε θέλει να την υποτιμήσει, αλλά θέλει να τονίσει με τον τρόπο αυτό ότι ο Θεός είναι για όλους και για τους πλέον αμαρτωλούς και περιθωριακούς. Θέλει να εξυψώσει τη δύναμη, τη χάρη και το ενδιαφέρον του Θεού για όλους τους ανθρώπους. Δεν εξετάζει ο Θεός αν ο άνθρωπος είναι λευκός ή μαύρος, πλούσιος ή φτωχός, αν βρίσκεται κοινωνικά ψηλά ή χαμηλά. Ο Απ. Παύλος καθώς νουθετεί στην πίστη τον Τιμόθεο, του αποκαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια της Βίβλου: «Ο Θεός θέλει πάντες να σωθούν και να έλθουν σε επίγνωση». (Α΄ Τιμοθέου Β : 4). Εκείνο που εξετάζει ο Θεός είναι η καρδιά, η καλή προαίρεση, η πίστη, η εμπιστοσύνη του ανθρώπου στο Πρόσωπό Του, στη Δύναμή Του, στην Αγάπη Του. Με την όλη στάση της η Ραάβ αυτό ακριβώς εκδήλωσε: πίστη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό. Με τη στάση της αυτή αποτελεί διαχρονικά ένα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που αν και δεν ανήκε στο λαό Ισραήλ απέδειξε με την πίστη της ότι είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Κάποτε ο Χριστός εντυπωσιασμένος από την πίστη ενός εθνικού εκατόνταρχου είπε τα συγκλονιστικά λόγια: «Ακούσας δε ο Ιησούς εθαύμασε και είπε προς τους ακολουθούντας. Αληθώς σας λέγω, ουδέ εν τω Ισραήλ εύρον τοσαύτην πίστιν». (Ματθαίος Η/8 : 5-10). 
       Ο Απ. Ιάκωβος στην επιστολή του κεφ. Β, εδ. 25 κάνει το ερώτημα: «δεν ανακηρύχτηκε δίκαιη μέσω έργων η Ραάβ η πόρνη, αφού πρώτα δέχτηκε φιλόξενα τους αγγελιοφόρους και τους έστειλε από άλλο δρόμο;» Τούτη η καταφρονημένη γυναίκα, τελευταία μεταξύ των εθνικών, έγινε ένας ήρωας εξ’ αιτίας της πίστης την οποία έδειξε στον αληθινό Θεό. Το μεγαλείο της πίστης της μας το φανερώνουν δύο εδάφια μέσα από την ιστορία που διαβάσαμε : 
1/ Β : 9 «Εγώ ξέρω πως ο Κύριος σας έχει δώσει αυτήν εδώ τη χώρα». 
2/ Β : 11β «Πραγματικά ο Κύριος, ο Θεός σας, είναι Θεός ψηλά στους ουρανούς κι εδώ κάτω στη γη». 
       Λίγα πράγματα γνώριζε για το Θεό. Δεν είχε στα χέρια της την Καινή Διαθήκη, που εμείς έχουμε σήμερα και που είναι η πλήρης αποκάλυψη του Θεού προς τον άνθρωπο. Όμως από εκείνα τα λίγα που είχε ακούσει είχε πιστέψει στο Θεό και τη δύναμή Του. Ο δεσμοφύλακας των Φιλίππων δε γνώριζε πολλά πράγματα, δεν είχε ακούσει μεγάλα κηρύγματα και το μόνο που είχε ακούσει ήταν «πίστεψε στο Θεό και θα σωθείς συ και ο οίκος στου». (Πράξεις ΙΣ/16 : 31). Σ΄ αυτήν την ομολογία στηρίχθηκε και άλλαξε η ζωή του. Στο θέμα της πίστεως δε μετράει πόσα ξέρεις, τι μπορεί να κάνεις κλπ, αλλά πόσο εμπιστεύεσαι το Θεό. Η ουσία της πίστεως είναι η άνευ όρων εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Αυτό ζητάει ο Θεός από τον άνθρωπο, να τον εμπιστευθεί. 
       Ομολογεί η Ραάβ ότι όλα αυτά τα κάνει από φόβο μπροστά στο γεγονός να βρεθεί αντιμέτωπη με το Θεό. Ψυχή, έχεις σκεφτεί τούτη την ώρα που είναι αναπόφευκτη μέσα στη ζωή σου; Ο προφήτης Αμώς, κεφ. Δ, εδ. 12 στέλνει διαχρονικά μία προειδοποίηση σε κάθε άνθρωπο: «ετοιμάσθητι να απαντήσης τον Θεόν σου». Τούτη η καταφρονημένη γυναίκα επέδειξε στη ζωή της φόβο Θεού. Δε μέτρησε σ’ αυτήν τι θα πουν οι πατριώτες της, τι θα πει ο Βασιλιάς, αν την χαρακτηρίσουν προδότρια της πίστης κλπ, ένα πράγμα μέτρησε στη ζωή της, τι θα πει ο Θεός γι’ αυτήν. 
       Στο Βιβλίο του προφήτη Ησαϊα, κεφ. Η/8, εδ. 11 – 13) αναφέρεται : 
11 Επειδή, έτσι μου μίλησε ο Κύριος, με ισχυρό χέρι, και με δίδαξε να μη περπατάω στον δρόμο αυτού τού λαού, λέγοντας: 
12 Μη πείτε: Συνωμοσία, για κάθε τι που αυτός ο λαός θα πει: Συνωμοσία και τον φόβο του, μη φοβηθείτε ούτε να τρομάξετε. 
13 Τον Κύριο των δυνάμεων, αυτόν αγιάστε κι αυτός ας είναι ο φόβος σας, κι αυτός ας είναι ο τρόμος σας. 
      Ο φόβος την κάνει να ατενίσει προς το Θεό και καθώς αποβλέπει στο Θεό αποκτά μέσα της τη βεβαιότητα «γνωρίζω ότι ο Θεός είναι ένας Θεός χάριτος για το λαό Του». (εδ. 9), Σ’ αυτόν το Θεό θέλει να προσκολληθεί. Γνωρίζει τη δύναμη του Θεού. Στο βιβλίο του «Δευτερονομίου», κεφ. Δ, εδ. 24 αναφέρεται ότι ο Θεός είναι «πυρ καταναλίσκον». Τούτη η γυναίκα διαβλέπει την απειλή της κρίσης που έρχεται και αντιλαμβάνεται ότι για να της φερθεί ευνοϊκά ο Θεός, θα πρέπει να είναι με το λαό του Θεού. Γι’ αυτό, όταν παρουσιάζονται οι κατάσκοποι, η Ραάβ, «δια πίστεως» τους δέχεται «με ειρήνη». Δια πίστεως βλέπει μπροστά της όλα τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν. Δεν περιμένει να δει την Ιεριχώ να πολιορκείται από τα στρατεύματα, για να ενεργήσει. Τότε δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πίστη. 
      Η Ραάβ δήλωσε ότι αναγνωρίζει και εμπιστεύεται τον αληθινό Θεό, εκείνο το Θεό που «δια κραταιάς χειρός» (Έξοδος ΙΓ/13 : 3) και δια θαυμαστών έργων έβγαλε μέσα από τη δουλεία της Αιγύπτου το λαό Ισραήλ. Η πίστη όμως αυτή δεν είναι μόνο στα λόγια, γιατί τότε δεν θα είχε καμία σημασία. Εκδηλώνεται με πράξεις. 0ι κατάσκοποι της ζητούν να δείξει την πίστη της με το να μην τους προδώσει και επίσης με το να δέσει ένα κόκκινο σχοινί στο παράθυρό της. Εκείνη απάντησε : «θα γίνει όπως τα λέτε». Στη συνέχεια τους φυγάδευσε και αμέσως έδεσε ένα κόκκινο σχοινί στο παράθυρό της. Η πίστη της φάνηκε μέσα από την υπακοή αλλά και μέσα συγκεκριμένες ενέργειες.
       Όπως ακριβώς οι Ισραηλίτες στην Αίγυπτο κατά τη νύκτα της εξόδου μετά από υπόδειξη του Θεού έβαψαν με το αίμα του αρνίου, το οποίο είχε λάβει κάθε οικογένεια, τους παραστάτες των σπιτιών τους, έτσι περνώντας ο εξολοθρευτής άγγελος (Έξοδος ΙΒ/12 : 23) βλέποντας το αίμα στους παραστάτες παρέβλεπε την οικία με αποτέλεσμα να μην πεθάνουν τα πρωτότοκα παιδιά των Εβραίων. Έτσι και το κόκκινο σχοινί κρεμασμένο στο παράθυρο θα απομάκρυνε το θάνατο και την καταστροφή από το σπίτι της και θα εξασφάλιζε όλους εκείνους που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό, όταν το τοίχος θα κατέρρεε κάτω από τον ήχο των σαλπίγγων του Κυρίου. Τι ωραία εικόνα αυτή για τις ημέρες μας που τα πάντα βαδίζουν προς πλήρη κατάρρευση! Μόνον εκείνες οι καρδιές στις οποίες υπάρχει το κόκκινο τούτο σημείο, προεικόνιση του αίματος του Χριστού, θα υπάρξει σωτηρία για τους ανθρώπους και πλήρη εξασφάλιση από την επερχόμενη οργή. (Ρωμαίους Β : 5). 
       Οι κατάσκοποι που θα επέστρεφαν ζωντανοί ήταν εκείνοι που θα μαρτυρούσαν στον Ιησού του Ναυή για τη συμπεριφορά της Ραάβ. Το ίδιο συμβαίνει και για τον κάθε πιστό άνθρωπο. Ο Χριστός είναι ζωντανός μάρτυρας κάθε πιστού ανθρώπου ενώπιον του Θεού. Έχυσε το πολύτιμό Του αίμα πάνω στο σταυρό για την απολύτρωσή μας. Ο Λόγος του Θεού αναφέρει : «ουχί δι’ αίματος τράγων και μόσχων, αλλά δια του ιδίου αυτού αίματος, εισήλθεν άπαξ εις τα άγια, αποκτήσας αιωνίαν λύτρωσιν». (Εβραίους Θ/9 : 12). 
     Η Ραάβ δεν είναι απλά ένα παράδειγμα πίστης, αλλά ένα παράδειγμα έργων της πίστης. Ένα παράδειγμα ζωντανής, πρακτικής πίστης. Καθώς έφυγαν οι κατάσκοποι, τοποθέτησε το κόκκινο σχοινί που είναι μια μαρτυρία ότι δεν περίμενε να επιτεθούν πρώτα στην Ιεριχώ. Στην επιστολή του Ιακώβου Β:25 αναφέρεται: «Ομοίως δε και η Ραάβ η πόρνη δεν εδικαιώθη εξ έργων, ότε υπεδέχθη τους απεσταλμένους και εξέβαλεν αυτούς δι’ άλης οδού;»
      Αναμφισβήτητα η γνήσια πίστη εκδηλώνεται με έργα. Αδύνατον να υπάρχει πίστη χωρίς έργα. Υπάρχουν έργα νεκρά, τα οποία δεν είναι προϊόν πίστης και υπάρχει και πίστη που είναι νεκρά γιατί δεν παράγει έργα. Ο Αβραάμ οδηγεί το παιδί του για να το θυσιάσει, το κάνει από πίστη στο Θεό. (Γένεσις ΚΒ/22 : 1-13). Είναι μια πίστη που θυσιάζει τα πάντα για το Θεό. Η Ραάβ προδίδει την πατρίδα της έχοντας μια πίστη που την κάνει να εγκαταλείψει τα πάντα και να προσκολληθεί στο λαό του Θεού. 
     Διαβάζουμε στο κεφ. Σ/6 : 22 – 25 «είπε δε ο Ιησούς προς τους δύο άνδρας, τους κατα-σκοπεύσαντας την γην, εισέλθετε εις την οικίας της πόρνης, και εξαγάγετε εκείθεν την γυναίκα, και πάντα όσα έχει, καθώς ωμόσατε προς αυτήν. Και εισήλθον οι νέοι οι κατάσκοποι και εξήγαγαν την Ραάβ και τον πατέρα αυτής και την μητέρα αυτής και τους αδελφούς αυτής και πάντα όσα είχε και εξήγαγαν πάσαν την συγγένειαν αυτής και εφύλαξαν αυτούς έξω του στρατοπέδου του Ισραήλ». 
    Ο Ιησούς του Ναυή της χάρισε τη ζωή και η γυναίκα αυτή εγκαταστάθηκε ανάμεσα στους Ισραηλίτες και οι απόγονοί της ζουν μέχρι σήμερα. Ο Θεός την αντάμειψε για την πίστη της και της υποταγή της στο θέλημά Του. Η ιστορία της Ραάβ της πόρνης αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της τιμής την οποία κάνει ο Θεός σε κάθε άνθρωπο που θα πιστέψει σ’ Αυτόν, σε κάθε δικό Του παιδί. Η Ραάβ για την πίστη της αυτή και την προσκόλλησή της στο λαό του Θεού έλαβε θέση μέσα στο γενεαλογικό δένδρο από το οποίο γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός κατά σάρκα. Στο ευαγγέλιο του Ματθαίου Α : 5-6 διαβάζουμε: 
5 Σαλμών δε εγέννησε τον Βοόζ εκ της Ραάβ, Βοόζ δε εγέννησε τον Ωβήδ εκ της Ρούθ, Ωβήδ δε εγέννησε τον Ιεσσαί
6 Ιεσσαί δε εγέννησε τον Δαβίδ τον βασιλέα. Δαβίδ δε ο βασιλεύς εγέννησε τον Σολομώντα εκ της γυναικός του Ουρίου. Από τη γενιά του Δαβίδ γεννήθηκε ο Χριστός. 
    Η Ραάβ είναι μια από τις τέσσερις γυναίκες που κατονομάζονται στη γενεαλογία του Ιησού Χριστού. Οι άλλες είναι η Θάμαρ, η Ρούθ, η Μωαβίτισσα και η Μαρία, η κατά σάρκα μητέρα του Χριστού. Η ζωντανή πίστη μετατρέπει τους ανθρώπους σε φίλους του Θεού. Στο πρόσωπο της Ραάβ και του οίκου της αντιπροσωπεύονται τα έθνη, τα οποία δια πίστεως, γίνονται και αυτά κληρονόμοι των επαγγελιών του Θεού. Η Ραάβ ήταν εθνική, ανήκε σε μια τάξη ανθρώπων για την οποία ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή «προς Εφεσίους», κεφ. Β, εδ. 11 - 13, αναφέρει : 
11 Γι' αυτό εσείς, οι κάποτε εθνικοί ως προς τη φυσική σας καταγωγή, που σας αποκαλούν απερίτμητους αυτοί που αποκαλούνται περιτμημένοι, επειδή υποβλήθηκαν σε σαρκική περιτομή από ανθρώπινο χέρι, να θυμάστε 
12 ότι τον καιρό εκείνο ήσασταν χωρίς Χριστό, αποκομμένοι από τη ζωή του λαού Ισραήλ και αμέτοχοι στις διαθήκες που υποσχέθηκε ο Θεός, χωρίς να έχετε ελπίδα και χωρίς Θεό μέσα στον κόσμο. 
13 Τώρα όμως, χάρη στον Ιησού Χριστό, εσείς, που κάποτε βρισκόσασταν μακριά από το Θεό, βρεθήκατε κοντά του χάρη στο αίμα του Χριστού. 
      Ο Θεός προσφέρει τη σωτηρία και τη συγχώρεση και την αποδοχή στις πόρνες. Στο ευαγγέλιο «κατά Ματθαίον», κεφ. ΚΑ/21, εδ. 31-32 αναφέρει ο ίδιος ο Κύριος: «Σας διαβεβαιώνω πως οι τελώνες και οι πόρνες πηγαίνουν πριν από εσάς στη βασιλεία του Θεού, επειδή ήρθε σε εσάς ο Ιωάννης με δρόμο δικαιοσύνης και δεν πιστέψατε σε Αυτόν. Όμως οι τελώνες και οι πόρνες πίστεψαν σε Αυτόν. Εσείς όμως, όταν το είδατε, δεν μεταμεληθήκατε κατόπιν, ώστε να πιστέψετε σε Αυτόν». Ο Θεός συμπεριλαμβάνει την πόρνη Ραάβ ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σωθεί. Η Αγία Γραφή αναφέρει: «Με πίστη η πόρνη Ραάβ δεν απολέστηκε μαζί με εκείνους που απείθησαν, επειδή δέχθηκε με ειρήνη τους κατασκόπους». (Επιστολή «προς Εβραίους», κεφ. ΙΑ/11, εδ. 31). 
      Ψυχή, αν θέλεις να σωθείς, αν θέλεις να αποκτήσεις αιώνια ζωή, αν θέλεις να ζήσεις μαζί με το Θεό, αν θέλεις να σταθείς μια μέρα μπροστά Του και να σε αναγνωρίσει για δικό Του παιδί, αν θέλεις να μη γνωρίσεις την επερχόμενη οργή του Θεού που πρόκειται να ξεσπάσει πάνω σε μια αρνησίθεη ανθρωπότητα, μία είναι η επιλογή σου. Ταύτισε τη ζωή σου με το λαό του Θεού. Ο κόσμος γύρω μας είναι μία Ιεριχώ που σε λίγο θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος της αμαρτίας και της ανυπακοής. Ζήτησε στη ζωή σου το Χριστό που είναι η μόνη οδός που οδηγεί στον Πατέρα Θεό. Άκουσε τη γλυκιά φωνή Του με την οποία καλεί κάθε κουρασμένο και κάθε φορτωμένο να πάει κοντά Του. (Ματθαίος ΙΑ/11 : 28). 
      «Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι έρχεται ώρα, και ήδη είναι, ότε οι νεκροί θέλουσιν ακούσει την φωνήν του Υιού του Θεού, και οι ακούσαντες θέλουσι ζήσει». (Ιωάννης Ε : 25). Η υπόσχεσή Του είναι ότι όσοι θα υπακούσουν σ’ Αυτόν, όσοι θα ταυτιστούν με το λαό Του θα ζήσουν αιώνια κοντά Του. (Α΄ Ιωάννου Β : 25). ---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου