Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα.




        Ποιος ήρθε; 
    «Και αναντίρρητα, το μυστήριο της ευσέβειας είναι μεγάλο, ο Θεός φανερώθηκε με σάρκα, δικαιώθηκε με Πνεύμα, φάνηκε σε αγγέλους, κηρύχθηκε στα έθνη, έγινε αποδεκτός με πίστη στον κόσμο, αναλήφθηκε με δόξα». (Α΄ Τιμοθέου Γ : 16). 
      Θα λέγαμε ότι αυτό είναι ολόκληρο το μήνυμα των Χριστουγέννων. 
     Ο Θεός για το ενδεχόμενο της πτώσεως του ανθρώπου είχε μέσα στην Πανσοφία Του συλλάβει, προ καταβολής κόσμου, ένα θαυμαστό σχέδιο σωτηρίας. (Α΄ Πέτρου Α : 20).
      Όταν ο Απόστολος Παύλος αναφέρει τη λέξη «μυστήριο» δεν εννοεί ότι είναι κάτι μαγικό, αλλά ότι η αλήθεια για το πρόσωπο και το Έργο του Κυρίου Ιησού Χριστού, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι τότε στους ανθρώπους, τώρα έγινε γνωστή σε όλους τους ανθρώπους και είναι αφάνταστα θαυμαστή. 
      Η πραγματική ευσέβεια φανερώθηκε «εν σαρκί», για πρώτη φορά, όταν γεννήθηκε ο Σωτήρας Χριστός, ένα βρέφος μέσα σε μια φάτνη της Βηθλεέμ. Ο Θεός φανερώθηκε ως άνθρωπος. Έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. 
      Εκείνος ο οποίος διακήρυξε ότι : «Ο ουρανός είναι ο θρόνος μου, και η γη το υποπόδιο των ποδιών μου» (Ησαϊας ΞΣ 1), έγινε τόσο μικρός ώστε χώρεσε μέσα σε μία φάτνη, για να μπορεί να πλησιάσει και να σώσει και τον πιο μικρό και τον πιο ασήμαντο. Έλαβε δούλου μορφή και έγινε όμοιος με ημάς, παρ’ εκτός αμαρτίας. (Φιλιππησίους Β : 7). 
     Ο ίδιος ο Θεός, δια του Πνεύματός του Αγίου έδωσε ομολογία περί του προσώπου του Χριστού ότι Αυτός είναι ο κεχρησμένος από τον ουρανό Σωτήρας του κόσμου. «Και αφού ο Ιησούς βαπτίστηκε, ανέβηκε αμέσως από το νερό και ξάφνου, ανοίχτηκαν σ' αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα τού Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι, και να έρχεται επάνω του. Και ξάφνου, μια φωνή από τους ουρανούς, που έλεγε: Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα». (Ματθαίος Γ : 16,17). 
     Κατά την ώρα της μεταμόρφωσης του Σωτήριος Χριστού. 
«Ενώ αυτός ακόμα μιλούσε, ξάφνου, μια φωτεινή νεφέλη τούς επισκίασε και ξάφνου, μια φωνή από τη νεφέλη, που έλεγε: Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα αυτόν να ακούτε». (Ματθαίος ΙΖ : 5). 
    Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή «προς Ρωμαίους», μας αναφέρει : «για τον Υιό του, που γεννήθηκε από το σπέρμα τού Δαβίδ κατά τη σάρκα, και αποδείχθηκε Υιός τού Θεού με δύναμη, σύμφωνα με το πνεύμα τής αγιοσύνης, με την ανάσταση από τους νεκρούς, του Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας». (Ρωμαίους Α : 3-4). 
     Ο Κύριος φανερώθηκε στους αγγέλους. Παντού και πάντοτε άγγελοι τον συνόδευαν. Στη γέννησή Του, στους πειρασμούς (Ματθαίος Δ : 11), στον κήπο της Γεθσημανή, στην ανάστασή Του από τους νεκρούς, στην ανάληψη. 
     Την ημέρα της Πεντηκοστής κηρύχτηκε στα έθνη και το μήνυμα της σωτηρίας, δωρεάν κατά χάριν διά της πίστεως (Εφεσίους Β : 8), έφτασε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής.
     Όταν αναφέρεται ότι τον πίστεψε ο κόσμος δεν εννοούμε ότι τον πίστεψε όλος ο κόσμος, αλλά κάποιοι άνθρωποι, από κάθε φυλή και γλώσσα και λαό και έθνος (Αποκάλυψις Ε : 9), πίστεψαν σ’ Αυτόν. 
    Αναλήφθηκε με δόξα. Αφού έκανε ένα τέλειο και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σωτηρία κάθε ανθρώπου, αναλήφθηκε στους ουρανός, κάθισε στο θρόνο Του που είναι στα δεξιά του Πατέρα Θεού και από κει μία μέρα θα σηκωθεί και θα έρθει στο μεσουράνημα για να παραλάβει «τους προσμένοντας Αυτόν», όλους εκείνους που τον περιμένουν και μέσα από την καρδιά τους κράζουν : «ναι έρχου Κύριε». (Αποκάλυψις ΚΒ : 20). 
10 Και ενώ αυτοί εξακολουθούσαν να ατενίζουν στον ουρανό, καθώς αυτός ανέβαινε, ξάφνου, δύο άνδρες με λευκά ενδύματα στάθηκαν κοντά τους
11 οι οποίοι και είπαν: Άνδρες Γαλιλαίοι, γιατί στέκεστε κοιτάζοντας στον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς, που αναλήφθηκε από σας στον ουρανό, θάρθει έτσι, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πορεύεται στον ουρανό. (Πράξεις Α : 11). 

        Από πού ήρθε; 
      «Εξήλθον παρά του Πατρός και ήλθον εις τον κόσμον πάλιν αφίνω τον κόσμον και υπάγω προς τον Πατέρα». (Ιωάννης ΙΣ : 28). Το πιο σύντομο θα λέγαμε βιογραφικό του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Κύριος δεν μας λέει ότι προέρχομαι από το Θεό, σαν να ήταν ένας αρχάγγελος ή ένας προφήτης του Θεού, αλλά ότι προέρχομαι από τον Πατέρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο αιώνιος Υιός του αιωνίου Πατέρα.
        Ήρθε στη γη με τη θέλησή Του για να κάνει ένα Έργο σωτηρίας για τον αμαρτωλό άνθρωπο. Όταν τελείωσε το Έργο Του έφυγε από τον κόσμο και επέστρεψε στον Πατέρα. 

       Πού ήρθε; 
    Ήρθε στο λαό Του, ήρθε στους δικούς Του. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ο Ιωάννης μας αναφέρει χαρακτηριστικά:
9 Ήταν το φως το αληθινό, το οποίο φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο. 
10 Ήταν μέσα στον κόσμο, και ο κόσμος έγινε διαμέσου αυτού και ο κόσμος δεν τον γνώρισε. 
11 Στα δικά του ήρθε, και οι δικοί του δεν τον δέχθηκαν. 
12 Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ' αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του 
13 οι οποίοι, όχι από αίματα ούτε από θέλημα σάρκας ούτε από θέλημα άνδρα, αλλά από τον Θεό γεννήθηκαν. 

       Πότε ήρθε; 
    Χαρακτηριστικά ο Λόγος του Θεού αναφέρει πάνω στο θέμα αυτό : «Όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο, για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από τον νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία». (Γαλάτας Δ : 5.). 
      «Και ο Λόγος έγινε σάρκα, και κατοίκησε ανάμεσά μας και είδαμε τη δόξα του, δόξαν ως μονογενή από τον Πατέρα), γεμάτος χάρη και αλήθεια.» (Ιωάννης Α : 14). 

       Πως ήρθε; 
      «Πείτε στη θυγατέρα Σιών»: «Δες, ο βασιλιάς σου έρχεται σε σένα πράος, και καθισμένος επάνω σε γαϊδούρι, και πουλάρι, αρσενικό γέννημα υποζυγίου». (Ματθαίος ΚΑ : 5). 
   «Καταφρονημένος και απορριμμένος από τους ανθρώπους, άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθένειας και σαν άνθρωπος από τον οποίο κάποιος αποστρέφει το πρόσωπο, καταφρονήθηκε, και τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα». (Ησαϊας ΝΓ : 3). 
     «Και λέγει προς αυτόν ο Ιησούς: Αι αλώπεκες έχουσι φωλεάς και τα πετεινά του ουρανού κατοικίας, ο δε Υιός του ανθρώπου δεν έχει που να κλίνη την κεφαλήν». (Ματθαίος Η : 8). 

      Γιατί ήρθε; 
      «Διότι ο Υιός του ανθρώπου ήλθε να ζητήση και να σώση το απολωλός». (Λουκάς ΙΘ : 10). «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον». (Ιωάννης Γ : 16). 

      Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
    «εξεύροντες ότι δεν ελυτρώθητε από της ματαίας πατροπαραδότου διαγωγής υμών διά φθαρτών, αργυρίου ή χρυσίου, αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού, ως αμνού αμώμου και ασπίλου, όστις ήτο μεν προωρισμένος προ καταβολής κόσμου, εφανερώθη δε εν τοις εσχάτοις καιροίς διά σας». (Α΄ Πέτρου Α : 18-20).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου